fbpx

A-vitaminsyre

retinoider

Hvad er a-vitaminsyre?

A- vitaminsyre (retinoider) har revolutioneret platformen for ikke-kirurgiske indgreb mod solskadet hud. Der findes omfattende studier der har vist, at retinoider forbedrer de histologiske tegn på photoaging og photodamage. Man ved desuden, at huden indeholder retinoid receptorer, som netop resulterer, i at det virker så potent og målrettet. Histologisk set, det vil sige på mikroskopisk niveau, ved man at retinoider fortynder det øverste hudlag, fortykker overhuden (epidermis), spreder melanin (hudens pigment) ensartet i overhuden, stimulerer aflejring af kollagen i læderhuden (dermis), øger aflejring af glycosaminoglyckaner (de danner blandet andet hyaluronsyre) og øger dannelsen af nye blodkar i læderhuden. På det makroskopiske niveau opnås en glattere og strammere hudstruktur.

Solskader og spættede hyperpigmenteringer kan forbedres og hos nogle helt kureres. Volumen i læderhuden øges og strammes. Grundet nydannelsen af kar får huden en lyserød glød, som giver indtrykket af friskhed.

retinoid typer

Hvilke former for retinoid findes i Danmark?

Alle kraftige cremer med retinoider i Danmark er receptpligtige. Der findes enkelte typer der er færdiglavet (ex epiduo). Man kan få sammensat retinoidcremer med forskellige koncentrationer hos os.
Der findes en del hudplejeprodukter med meget små mængder af retinoidlignende stoffer.

Anvendelse og bivirkninger

Hvordan skal man bruge sin retinoid creme?

Har man en stærk eller fedtet hud eller er vant til at bruge retinoider, kan man bruge retinoider dagligt. Er man førstegangsbruger af retinoider, kan man starte med 2-3 gange ugentligt, hvis man vil undgå for kraftig rødme og irritation. Det betyder også, at huden
er længere om at vænne sig til cremen og effekten indtræder senere. 

Har man en sensitiv hud, anbefales konservativ opstart med retinoider. I starten skal man undgå øjenlåg, mundvige og næseborerne.

Bivirkninger ved retinoid

Stortset alle der påbegynder en retinoidcreme, har en periode på et par uger med rødme,
afskalning og sart hud. Nogle oplever også en øget fotosensitivitet – hvilket vil sige en øget følsomhed for solen. Det er derfor vigtigt at bruge solcreme med faktor 30-50.

Hvis man oplever rødme og irritation dagligt efter flere ugers brug, kan det tænkes at man ikke kan tåle det.

Hvis du ønsker mere viden om a-vitaminsyre og retinoid, er du altid velkommen til at kontakte os

Vi glæder os til at byde dig velkommen hos Center for Hud & Laser