fbpx

Hårtab

hårtab

Hårtab

Hårtab rammer både mænd og kvinder. Det kan være led i andre sygdomme, medicinindtag eller selvforskyldt.

Mandligt hårtab

Mandligt hårtab skyldes tre faktorer, der påvirker den hyppigste form for hårtab (androgen alopecia) er, genetik, alder og androgener (mandlige kønshormoner). Race og etnicitet spiller en væsentlig rolle.  Jo flere mænd i samme familie med skaldethed, jo større er sandsynligheden for, at man selv bliver skaldet. Generelt har hvert menneske ca. 100.000 hår, hvoraf man fælder ca. 100 hår dagligt. Hver hårsæk på et givent sted, til et givent tidspunkt, er programmeret til at fungere på en bestemt måde, inklusiv interaktionen med androgener. Der er stadig meget, man ikke ved. Eksempelvis hvordan kan det være, at androgener stimulerer visse hårsække (skæg, kropsbehåring, kvinder med øget hårvækst), og andre steder giver det hårtab, eksempelvis i hårbunden.

Kvindeligt hårtab

Kvindeligt hårtab påvirkes også af gener og androgener, men der er oftest også en underliggende hormonel forstyrrelse. Man ved at øget androgener hos visse kvinder (især etniske), giver øget hårvækst bl.a. på kroppen og ansigtet. Samtidige er der få kvinder, som oplever en væsentlig udtynding af hårvæksten midt på skalpen, som skyldes androgener.

Diffust hårtab

Diffust hårtab (telogen effluvium) er en anden tilstand, hvor hårtabet er diffust i hårbunden, og som skyldes forstyrrelser i hårcyklussen. Det ses næsten kun hos kvinder. Feber, følelsesmæssigt eller traumatisk chok, fødsler og større operationer er alle mulige faktorer, der kan give diffust hårtab også flere måneder efter hændelsen.

Hårtab

behandlingsformer

Hvilke behandlingsformer findes der?

Det er generelt svært at behandle hårtab, især androgen alopecia, idet man ikke kan ændre på de tre primære faktorer; genetik, alder og androgener.

Af godkendte behandlinger findes Finasterid (tabletter), som er et anti-androgen og Minoxidil (væske). Begge produkter er ikke tilstrækkelige effektive og virker kun imens de anvendes. Herudover kan man behandle med binyrebarkhormon både som creme og injektioner. Biotin er en anden mulighed. 

Flere studier har vist, at både pladerig plasma og laserehandling kan stimulere hårvæksten.

Hos Center for Hud og Laser introducerer vi PRF (Platelet Rich Fibrin), som en af de få klinikker i landet. Alle ovenstående behandlinger virker mod ikke-ardannende hårtab. Visse studier har dog vist, at PRF muligvis kan bremse forværringen af ardannende hårtab.

Behandling med PRF

Behandlingsforløbet

Før behandlingen

Der tages en helt almindelig blodprøve, som herefter centrifugeres. Det resulterer i, at blodet adskilles i forskellige faser (røde blodlegemer, blodplader, plasma). Blodpladerne med vækstfaktorerne udtages. Disse injiceres i de ønskede områder. Behandlingen forudgås af en klinisk undersøgelse, hvor det sikres, at der ikke er kontraindikationer til behandlingen. Der er ingen særlige forholdsregler forud for eller efter behandlingen. 

OBS: Du kan ikke få behandling med PRF hvis du; får blodfortyndende behandling, har trombocytsygdomme, kræft eller infektion i behandlingsområdet.

Selve behandlingen

Behandlingen kan give en mindre reaktion med rødme, blå mærker og/eller hævelse. Disse forsvinder efter få timer eller få dage. Når man gennemtrænger huden, er der altid risiko for infektion, men herudover ingen bivirkninger. De proteiner der produceres efter indsprøjtningen, er ikke fremmedlegemer for kroppen.

Det er individuelt, hvor mange behandlinger man har behov for, men det anbefales 3-4 behandlinger. En del patienter vælger behandlinger hver 3-6. måned for vedligeholdelse.

Efter behandlingen

Tekst mangler

Udeblivelsesgebyr

Hvis du skulle blive forhindret i at møde til en konsultation eller en undersøgelse, beder vi dig kontakte os senest 2 hverdag forinden, så vi har mulighed for at tilbyde tiden til en anden. 

Du vil blive opkrævet et udeblivelsesgebyr på 500 kr., såfremt du ikke møder op til den aftalte konsultation eller undersøgelse, eller hvis du melder afbud mindre end 2 dage før planlagt fremmøde. 

Ved alle behandlinger betales et depositum på 500 kr. som fratrækkes den endelige pris.

Vi glæder os til at byde dig velkommen hos Center for Hud & Laser