fbpx

Hudsygdomme

Huden

Huden og hudsygdomme

Huden er et af menneskets største organer og dens primære funktion er at beskytte de indre organer mod fremmedlegemer, miljømæssige og kemiske påvirkninger. Herudover regulerer huden kropstemperaturen. Huden spiller også en central rolle i dannelsen af D- vitamin. Hår og negle er også skabt af de samme celler som huden. Huden er cirka 4 uger om at skifte det øverste hudlag. Denne process er væsentlig forkortet ved visse hudsygdomme for eksempel psoriasis.

Hudsydommen kan skyldes medicinindtag, smitte fra andre mennesker, arvelighed, arbejdsbetinget eller som resultat af andre sygdomme. Alle typer hudsygdomme kan behandles, eksempelvis kan nævnes:
- Hyperhidrose
- Eksem
- Psoriasis
- Nældefeber
- Blæresygdomme
- Modermærker
- Hudkræft
- Forstadier til hudkræft
- Perioral dermatitis
- Akne
- Rosacea
- Hud-og slimhindesygdomme i underlivet
- Hårbundssygdomme
- Ar

overhud, læderhud og underhud

Huden består af 3 lag

Overhuden (epidermis)
Overhuden består af flere cellelag. Det øverste lag er de døde hudceller. Det er det lag man kan se, hvis man oplever afskalning efter isotretinoin behandling eller hvis man har psoriasis plamager.

I det nederste cellelag findes de pigmentproducerende celler (melanocytter), som giver huden dens farve. Hudfarven bestemmes af mængden af melanin der producers, og ikke af antallet af de pigmentproducerende celler. Disse er ens for alle mennesker. 

Læderhuden (dermis)
I læderhuden findes svedkirtler, hårsække, blodkar og nerver. Det er også her man finder kollagen og elastin.
Fedtvævet er det tykkeste lag og består er fedtceller.
I hvert af hudens lag og bestandsdele kan der opstå sygdom. Eksempelvis kan nævnes at psoriasis forekommer i hudens øverste lag. Hidrosadenitis skyldes sygdom i hårsække og
talgkirtler og hyperhidrose skyldes overproduktion af sved.

Underhuden (subcutis)

 

behandlingsforløb hos hudlæge

Forløb hos hudlæge

Jo flere oplysninger hudlægen får, jo nemmere er det at finde diagnosen. Det kan derfor være meget fornuftigt at tage billeder af sin hudforandring samt notere tidligere hændelsesforløb – eksempelvis hvis man har fået nyt medicin. Det er også en god idé, at undersøge hvorvidt familiemedlemmer har haft eller døjer med tilsvarende forandringer.

Undersøgelsen foretages af hudlægen og vil altid starte med en grundig gennemgang af sygehistorien, hvorefter der foretages en undersøgelse af huden. 
Når diagnosen er fundet opstartes behandling med det samme. Når relevant behandling er iværksat, bliver man set til en kontrol efter nogle måneder.

Det kan også være, at du kender din hudsygdom, eksempelvis har tidligere haft modermærkekræft eller hudkræft og blot ønsker gennemgang af huden eller modermærker.

Undervejs i forløbet, er der altid mulighed for at kontakte hudlægen med spørgsmål til
behandlingen eller hudsygdommen.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os. 

Vi glæder os til at byde dig velkommen hos Center for Hud & Laser